Дрегер и кръвна проба за алкохол – какво ги различава?

Дата: 14 Фев 2018

Тестовете за наличие на алкохол в кръвта отдавна вече не се правят само от служителите на пътна полиция. Освен на пътя, количеството алкохол в организма се измерва и в редица други ситуации – например, на работното място. Все повече става броят на големите предприятия, които са внедрили в корпоративната си политика ежедневни проверки на своите служители, преди да започнат работа. Самоконтролът също е изключително разпространен и в днешно време за никого от нас не представлява особена трудност да установи как са се отразили питиетата върху организма ни, най-вече преди шофиране или извършване на сложна и изискваща концентрация дейност.

За да се установи (не)наличието на алкохол в кръвта, главно се прибягва до два варианта – използване на дрегер или кръвен тест.

Каква е разликата между дрегер за алкохол и кръвна проба?

Дрегерите и преносимите тестери за алкохол са най-бързия и разпространен начин за алкохолен тест. В търговската мрежа свободно се разпространяват най-различни такива устройства, а цената им изобщо не е висока. На практика, всеки може да се сдобие с подобен апарат и да тества себе си или околните за алкохол в кръвта. Процесът е изключително лесен и бърз, а резултатът е видим буквално след броени секунди. Най-модерните устройства от този тип даже са интегрирани със смартфони и всичко протича изцяло през телефона. В него, поне засега, не може единствено да се духне.

Другите видове дрегери са по-масивните стационарни апарати. Те обикновено се използват за професионални цели от предприятия и заведения. Дават също толкова бърз резултат, който обиковено е и по-точен в сравнение с портативните дрегери. Инвестицията в такова устройство, разбира се, е по-висока, но е напълно оправдана, когато се налага бърза масова проверка на много хора, особено когато се извършва всеки ден.

За разлика от дрегерите пробите за алкохол в кръвта се извършват по съвършено различен начин. Подобна проверка няма как да се направи от всеки индивидуално, нито пък протича толкова бързо.  Извършва се само от сертифицирани медицински лица, тъй като е свързана с взимане на кръвна проба. Освен това, резултатите от кръвния тест са налице след доста по-дълго време, тъй като пробите преминават през лабораторен анализ. За сметка на това, информацията е по-надеждна и показва с изключителна точност количеството алкохол в кръвта. При алкохолните проби отпадат и всички ограничения, които са налице при дрегерите – повечето модели, например, не отчитат с достатъчна точност алкохол над определени промили.

Кръвната проба е директен метод за отчитане на алкохолна концентрация в кръвта – анализираш кръв и получаваш резултат за кръв. Дрегерът за алкохол е косвен метод – анализираш дъха на човека и правиш заключение за кръвта му.

В повечето случаи кръвната проба е труден за реализация вариант, но понякога е наложителен. Това важи в особена сила при катастрофите на пътя, когато е необходима точна и конкретна оценка за наличието на алкохол в организма на водачите и изясняването на тяхната вина. Същото се отнася и за други видове инциденти, най-вече в индустрията или различни видове обществено значими мероприятия.

Кое е по-точно и показва повече информация – дрегерът или кръвната проба?

Безспорно, кръвната проба е алкохолният тест, който се ползва с най-високо доверие и има безспорна доказателствена стойност в съда. Специалният лабораторен анализ дава гаранция за висока степен на точност на получените резултати. Именно затова в най-завързаните ситуации, когато въздействието на алкохола е от ключово значение и има юридическа стойност, се прибягва към кръвен тест.

От друга страна, съвременните дрегери за алкохол дават достатъчно точен отговор на въпроса „Има ли алкохол в кръвта или не“. Това е и цялата необходима информация, която ни е нужна, за да решим дали да седнем зад волана и дали да пуснем някой служител на работа. Да не забравяме и, че я получаваме буквално на мига. Ето защо дрегерът има изключително широко приложение и се използва много по-масово за установяване на въздействието на алкохол. 

Остави мнение/коментар

Код за сигурност
  • Все още няма коментари

Марки

Блог статии

Дрегер и кръвна проба за алкохол – какво ги различава?

14 Фев 2018
За да се установи (не)наличието на алкохол в кръвта, главно се прибягва до два варианта – използване на дрегер или кръвен тест.  Каква е разли...

Дрегерите за алкохол вече се интегрират успешно в пропускните системи на предприятията

04 Фев 2018
Дрегерите за контрол на достъпа са подходящи за вграждане към съществуващата система за пропускане на работниците или служителите в предприятието или...
Върни До Горе