Мога ли да контролирам дозите си алкохол?

Дата: 04 Ное 2017

Знаете ли, че съществува мярка „една доза алкохол“? Това е 10 милилитра или 8 грама чист алкохол (100%).

Като използваме единицата мярка за алкохолна доза можем да се насочим и да добием представа колко силно е нашето питие и как ще ни се отрази. Ще можем да си поставим собствена мярка според любимото питие и изпивано количестово.

Дали това е всичко?

Още факти: Една алкохолна доза се усвоява от организма на нормален възрастен човек, до пълното й разграждане в кръвта, за един час. Времето за разграждане расте с увеличаване на количеството. И то не равномерно.

Не само това. Много са факторите, които влияят върху скоростта на разграждане и те са индивидуални за всеки човек:

  • Неговото тегло, пол, възраст и метаболизъм (способността на организма да превръща храната и алкохола в енергия);
  • Типа алкохол;
  • Вида храна и как тя се поема спрямо поемането на алкохола (накратко, храните ли се по време на пиене и с какво);
  • Настроението и нивото на стрес у човека.

Когато сте по-пълен и неподвижен, или много слаб и изтощен, пиете набързо, пиете силен алкохол, не приемате храна с него, тогава по-бавно организмът Ви се преборва с усвояването на алкохола в кръвта.

А какво ли става с дъха? А какво ли става ако веднага решите да шофирате? Не знаете какво е станало с алкохола. За да сте сигурни, трябва да проверте с дрегер за алкохол как любимото Ви питие и количестовото поети чаши Ви се отразява. За колко време се постига желаната концентрация във всяка ситуация. Тестерът Ви за алкохол може да не е винаги под ръка или да нямате възможност да го използвате. Но на пътя има контрол. Утре шефът може да Ви провери на работа.

За това, направете си своя сметка и таблица с нормите, които считате за Ваши обичайни чрез експерименти с дрегер за алкохол, като отделите повече време и се тествате на спокойствие, когато не шофирате. Ще имате нужда от малко информация за количествата дози алкохол в обичайно използваните чаши за най-често срещаните питиета, за да се ориентирате как Вашият организъм и различните фактори влияят за промяната на провилото 1 доза – 1 час разграждане.

 

Вино

13%

  76 мл

1 доза алкохол

Бира

  4%

250 мл

1 доза алкохол

Концентрат

40%

  25 мл

1 доза алкохол

Сайдер

  4.5%

218 мл

1 доза алкохол

Енергийна напитка

  4%

250 мл

1 доза алкохол

шампанско

 12%

  85 мл

1 доза алкохол

 

Вино

11%

Чаша 125 мл

1,4 дози алкохол

Вино

14%

Чаша 125 мл

1,8 дози алкохол

Вино

11%

Чаша 175 мл

1,9 дози алкохол

Вино

14%

Чаша 175 мл

2,4 дози алкохол

Вино

11%

Чаша 250 мл – 1/3 бутилка

2,8 дози алкохол

Вино

14%

Чаша 250 мл – 1/3 бутилка

3,5 дози алкохол

 

Обърнете внимание! За Вашето здраве се препоръчва да не надхвърляте консумацията на 14 дози алкохол седмично! Това са 6 бири (4% - 500 мл), 6 чаши вино (13% - 175 мл), 7 чаши концентрат (40% - 50 мл). И то не всеки ден, а разпределени така, че да имате поне 2-3 дни „без алкохол“.

Зададохте ли си вече въпросите: Дали не пия много? Какво прави моето „едно питие“ или маята „една чашка“? Потърсете отговорите. Ще Ви помогне Вашият дрегер за алкохол.

Остави мнение/коментар

Код за сигурност
  • Все още няма коментари

Марки

Блог статии

Дрегер и кръвна проба за алкохол – какво ги различава?

14 Фев 2018
За да се установи (не)наличието на алкохол в кръвта, главно се прибягва до два варианта – използване на дрегер или кръвен тест.  Каква е разли...

Дрегерите за алкохол вече се интегрират успешно в пропускните системи на предприятията

04 Фев 2018
Дрегерите за контрол на достъпа са подходящи за вграждане към съществуващата система за пропускане на работниците или служителите в предприятието или...
Върни До Горе