Татко, какво е да си пиян? ... или употребата на алкохол от деца

Дата: 05 Ное 2017

Споделяме някои факти и полезни съвети, които ще Ви помогнат да разберете рисковете от употребата на алкохол от малолетни, защо децата посягат към алкохола и как ефективно да ги предпазите от пиенето на алкохол.

Рисковете:

 1. Алкохолно отравяне - Изпиването на голямо количество за кратко време може да доведе до алкохолно отравяне. Нивата на алкохол в кръвта стават много високи и това се отразява на мозъчните центрове, които контролират говора, дишането и сърдечния ритъм и понижават телесната температура. Блокират контрола на гаденето и може да се предизвика смърт от задушаване, особено ако е съпроводено с повръщане;
 2. Злополуки и травми – Точно както и при възрастните, пиенето на алкохол намалява умствените и физическите способности на децата, отразява се на нормалните преценките и координация, което води до злополуки, инциденти и травми. Поради по-ниското тегло и ограничени възможности за усвояване на алкохола, при децата острата алкохолна интоксикация се случва много по-бързо и е по-опасна. Изследвания на британски организации показват, че вероятността от травми и инциденти е много по-висока при юношите, които са показали положителна проба при тестване за алкохол от тези, които са с отрицателна.
 3. Външни ефекти - Според изследванията употребяващите алкохол малолетни страдат повече от различни здравословни проблеми като загуба на тегло, емоционална неуравновесеност, главоболие.
 4. Умствено развитие и образование – по време на детските и тийнейджърските години мозъкът все още се развива. Алкохолът може да повлияе паметта, реакциите, способността за учене, остротата на вниманието – всички те, важни в ученическите години. Доказателствата сочат, че децата, които започват да пият на 13 години имат по-ниски оценки, по-често бягат от училище и биват изключвани.
 5. Психическо здраве – 43% от младите хора, които пият, споделят, че посягат към чашката просто, за да си повдигнат настроението или да забравят за проблемите си. Доказателствата са неоспорими, че злоупотребата с алкохол и психическите проблеми са тясно свързани.
 6. Други субстанции – Освен, че злоупотребата с алкохол сама по себе си е сериозен проблем, тя е и много тясно свързана с другите ужпо-страшни навици като употребата на наркотици. Сравнено с не пиещите, малолетните употребяващи алкохол са много по-склонни към тютюнопушене, пушене на канабис и употреба на други твърди наркотици.
 7. Уязвимост – Пубертетът е много сложна възраст – емоционално и физически. Естествената склонност на децата да експериментират и рискуват е повишена. Употребата на алкохол допълнително ги поставя в опасни ситуации. Напр., измежду 10-17-годишните употребяващи алкохол, 12% са се забърквали с полицията – участвали са или са били са жертва на престъпления, откарвани са в болница ли са участвали в сбивания.
 8. Увреждане на черния дроб – редовното пиене на алкохол уврежда сериозно черния дроб, както на възрастния, но по-сериозно на подрастващия човек.Коварното на тези заболявания е, че първите сигнали се появяват след години и човек живее и си вреди дълго време в заблуда.

Защо пият децата?

Рисковият характер се проявява по-явно през пубертета. Тогава емоциите са по-бурни и неконтролирани, а самооценката не е изградена. Децата имат нужда от Вас, за да оформят правилните си преценки. Разбирането защо детето посяга към алкохола ще Ви помогне да му повлияете да направи правилния избор.

 • Те копират вашите питейни навици;
 • Тийнейджърите пият, за да подражават на свои приятели;
 • Искат да са като по-големите си братя или сестри;
 • Младите виждат алкохола и пият всичко каквото им попадне наоколо;
 • Може би имат проблеми със себе си, семейството или  приятелите си.

Могат ли децата да пият по чашка? Бъдете сигурни, в млада възраст и малкото количество ги кара да се чувстват като при истинско пиянство. Трябва да разберат, че щом се чувстват различно и им е зле, това ще им причинява много повече вреди, които и да не усещат, ще усетят в бъдеще.

Какво ще помогне да предпазите младите от алкохола?

 • Разтоваряйте с тях като с равни – честно, открито и спокойно. Изберете време, когато се чувстване добре и има изградено доверие;
 • Изргаждайте у тях себеуважение и самочувствие. Покажете с кои свои качества да се гордеят, кои да развият, кои да подтиснат. Учете ги, че грешките са нормални и ни помагат да укрепнем. Не ги критикувайте за всичко. Обичайте ги, каквото и да са направили, дори да не харесвате характера, невиците или приятелите им;
 • Налагайте правила и граници и следете да се спазват. Вие също ги спазвайте;
 • Покажете им, че има и други занимания срещу скуката, вместо алкохола;
 • Познавайте и приемайте приятелите им. Приобщете и тях към Вашите разговори;
 • Променете соственото си отношение към алкохола. Направете заедно тестове с дрегер за алкохол. В къщи трябва да имате такъв. Нека дрегерът Ви е под ръка, когато сте на семейни партита, в ресторант или на почивка заедно. На тази възраст децата не са далече от играта. Използвайте това, като ги накарате да проверят стойноста, която се получава при тях и при Вас при едно и също малко количество алкохол. Направете тест и когато усетите, че са под влияние на по-голямо количество. Направете си дневна и седмична доза, която не надвишава препоръчителната за здравето и им покажете, че се грижите за своето здраве, безопасност и това на семейството. Бъдете отговорни.

Ние сме готови да Ви съдействаме с най-подходящия модел дрегер за алкохол.

Остави мнение/коментар

Код за сигурност
 • Все още няма коментари

Марки

Блог статии

Дрегер и кръвна проба за алкохол – какво ги различава?

14 Фев 2018
За да се установи (не)наличието на алкохол в кръвта, главно се прибягва до два варианта – използване на дрегер или кръвен тест.  Каква е разли...

Дрегерите за алкохол вече се интегрират успешно в пропускните системи на предприятията

04 Фев 2018
Дрегерите за контрол на достъпа са подходящи за вграждане към съществуващата система за пропускане на работниците или служителите в предприятието или...
Върни До Горе