За бърза поръчка или информация:
0888513916 - просто позвънете!

Доставката до Вас е БЕЗПЛАТНА , независимо от размера на поръчката!

Може да ни пишете на: info@alcoholtester.bg - ще отговорим веднага!

Споделяме някои факти и полезни съвети, които ще Ви помогнат да разберете рисковете от употребата на алкохол от малолетни, защо децата посягат към алкохола и как ефективно да ги предпазите от пиенето на алкохол.

Рисковете:

 1. Алкохолно отравяне - Изпиването на голямо количество за кратко време може да доведе до алкохолно отравяне. Нивата на алкохол в кръвта стават много високи и това се отразява на мозъчните центрове, които контролират говора, дишането и сърдечния ритъм и понижават телесната температура. Блокират контрола на гаденето и може да се предизвика смърт от задушаване, особено ако е съпроводено с повръщане.
 2. Злополуки и травми – Точно както и при възрастните, пиенето на алкохол намалява умствените и физическите способности на децата, отразява се на нормалните преценките и координация, което води до злополуки, инциденти и травми. Поради по-ниското тегло и ограничени възможности за усвояване на алкохола, при децата острата алкохолна интоксикация се случва много по-бързо и е по-опасна. Изследвания на британски организации показват, че вероятността от травми и инциденти е много по-висока при юношите, които са показали положителна проба при тестване за алкохол от тези, които са с отрицателна.
 3. Външни ефекти - Според изследванията употребяващите алкохол малолетни страдат повече от различни здравословни проблеми като загуба на тегло, емоционална неуравновесеност, главоболие.
 4. Умствено развитие и образование – по време на детските и тийнейджърските години мозъкът все още се развива. Алкохолът може да повлияе паметта, реакциите, способността за учене, остротата на вниманието – всички те, важни в ученическите години. Доказателствата сочат, че децата, които започват да пият на 13 години имат по-ниски оценки, по-често бягат от училище и биват изключвани.
 5. Психическо здраве – 43% от младите хора, които пият, споделят, че посягат към чашката просто, за да си повдигнат настроението или да забравят за проблемите си. Доказателствата са неоспорими, че злоупотребата с алкохол и психическите проблеми са тясно свързани.
 6. Други субстанции – Освен, че злоупотребата с алкохол сама по себе си е сериозен проблем, тя е и много тясно свързана с другите ужпо-страшни навици като употребата на наркотици. Сравнено с не пиещите, малолетните употребяващи алкохол са много по-склонни към тютюнопушене, пушене на канабис и употреба на други твърди наркотици.
 7. Уязвимост – Пубертетът е много сложна възраст – емоционално и физически. Естествената склонност на децата да експериментират и рискуват е повишена. Употребата на алкохол допълнително ги поставя в опасни ситуации. Напр., измежду 10-17-годишните употребяващи алкохол, 12% са се забърквали с полицията – участвали са или са били са жертва на престъпления, откарвани са в болница ли са участвали в сбивания.
 8. Увреждане на черния дроб – редовното пиене на алкохол уврежда сериозно черния дроб, както на възрастния, но по-сериозно на подрастващия човек.Коварното на тези заболявания е, че първите сигнали се появяват след години и човек живее и си вреди дълго време в заблуда.

Защо пият децата?

Рисковият характер се проявява по-явно през пубертета. Тогава емоциите са по-бурни и неконтролирани, а самооценката не е изградена. Децата имат нужда от Вас, за да оформят правилните си преценки. Разбирането защо детето посяга към алкохола ще Ви помогне да му повлияете да направи правилния избор. Те копират вашите питейни навици;

 • Тийнейджърите пият, за да подражават на свои приятели;
 • Искат да са като по-големите си братя или сестри; Младите виждат алкохола и пият всичко каквото им попадне наоколо;
 • Може би имат проблеми със себе си, семейството или приятелите си.

Могат ли децата да пият по чашка?

Бъдете сигурни, в млада възраст и малкото количество ги кара да се чувстват като при истинско пиянство. Трябва да разберат, че щом се чувстват различно и им е зле, това ще им причинява много повече вреди, които и да не усещат, ще усетят в бъдеще.

Какво ще помогне да предпазите младите от алкохола?

 • Разговаряйте с тях като с равни – честно, открито и спокойно. Изберете време, когато се чувстване добре и има изградено доверие;
 • Изргаждайте у тях себеуважение и самочувствие. Покажете с кои свои качества да се гордеят, кои да развият, кои да подтиснат. Учете ги, че грешките са нормални и ни помагат да укрепнем. Не ги критикувайте за всичко. Обичайте ги, каквото и да са направили, дори да не харесвате характера, невиците или приятелите им;
 • Налагайте правила и граници и следете да се спазват. Вие също ги спазвайте;
 • Покажете им, че има и други занимания срещу скуката, вместо алкохола;
 • Познавайте и приемайте приятелите им. Приобщете и тях към Вашите разговори;
 • Променете собственото си отношение към алкохола. Направете заедно тестове с дрегер за алкохол. В къщи трябва да имате такъв. Нека дрегерът Ви е под ръка, когато сте на семейни партита, в ресторант или на почивка заедно. На тази възраст децата не са далече от играта. Използвайте това, като ги накарате да проверят стойноста, която се получава при тях и при Вас при едно и също малко количество алкохол. Направете тест и когато усетите, че са под влияние на по-голямо количество. Направете си дневна и седмична доза, която не надвишава препоръчителната за здравето и им покажете, че се грижите за своето здраве, безопасност и това на семейството. Бъдете отговорни.

Ние сме готови да Ви съдействаме с най-подходящия модел дрегер за алкохол.

Мога ли да контролирам дозите си алкохол?
Замисляли ли сте се какво е усещането ни за „едно“ питие. Как да определим усещането си за количеството алкохол, което сме поели, когато си позволим „...
Самоконтрол на пътя с личен дрегер (алкохолтестер)
Явлението придобива застрашителни размери не само в България, но и в Европа....